Skip to main content

Träning och kost med MiniMed™ 780G-systemet

« WeCare blogg | Februari 29, 2024 |
Livsstil Produkter
Träning och kost med MiniMed™ 780G-systemet

För Anders Nilsson, en av våra 780G-användare är träning och en aktiv livsstil viktig. I denna artikel delar han med sig av egna erfarenheter när det gäller träning som förhoppningsvis både kan inspirera och hjälpa dig som vill komma igång med träning.

Anders Det är inte alltid lätt att få till motion i samband med diabetes. Det kräver en hel del planering, både vad gäller inställningar i pumpen samt kost. Man får vara beredd på att det inte alltid funkar som man önskar, men det är helt klart värt insatsen. Enligt mig blir man mer insulinkänslig och får ett bättre blodsocker, man får mycket energi i efterhand av att röra på sig och det hjälper mot psykisk ohälsa säger Anders.

Jag ska nu beskriva hur det kan se ut för mig vid olika träningspass gällande inställningar av pump samt kost. Varje dag är dock olika för en diabetiker beroende av många olika faktorer men nedan framgår vad jag följer för "regler" för att oftast lyckas med träningspassen. Man får dock testa sig fram och prata med sitt diabetesteam. Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för någon annan så därför får man se nedanstående som lite tips.

Genomförande av pass: 

En och en halv timme innan träning ställer jag in temporärt mål på pumpen. Jag försöker att äta en lång tid innan träningen så att jag har så lite aktivt insulin som möjligt i kroppen. Träning strax innan lunch, innan middag eller lite senare på kvällen är de bästa tiderna för mig då jag inte har lika mycket insulin i kroppen. Genom att ställa in temp mål på pumpen så får jag inga autokorrektionsdoser under denna tid. Annars är risken att pumpen vill jobba ner blodsockret och skjuta på aktivt insulin, för att nå målvärdet, innan träning vilket blir olyckligt när träningen påbörjas.

Ofta jobbar jag med att ha ett lite högre blodsockervärde, runt 10 mmol/l, innan jag påbörjar träningspassen då jag vet att mitt blodsocker sjunker när jag kör igång. Dock är det lite olika beroende på vilken typ av aktivitet jag gör. Löpning, padel, promenader, fotboll, innebandy m.m. innebär ofta att mitt blodsocker sjunker rätt kraftigt under själva passet. Under dessa aktiviteter är det viktigt att jag förbereder mig väl samt att jag under passet äter en del snabba kolhydrater för att inte gå ner för lågt. När väl dessa pass är genomförda stänger jag av det temporära målet i pumpen och ganska ofta behöver jag fylla på med insulin då kroppen efterfrågar detta.

Training Löpningen brukar vara den aktivitet som märks under längst tid på blodsockret efter att den är genomförd. Den hjälper kroppen att hålla nere blodsockret vilket känns bra. Att vara insulinkänslig mår jag verkligen bra av. Direkt efter passet brukar jag stänga av temp mål. Har jag haft temp mål på under en längre tid och sedan avslutat träningen så brukar jag även fylla på med lite insulin då blodsockret tenderar att stiga direkt efter passet. Jag brukar dock vara försiktig med detta.

Kör jag styrketräning utan alltför mycket pulshöjande aktiviteter behöver jag inte lägga upp blodsockret lika högt innan utan försöka ha ett blodsocker på runt 7-8 mmol/l och jag behöver inte heller äta lika mycket kolhydrater under passet. Dock brukar blodsockret påverkas på ett bra sätt under en tid efter dessa pass vilket är bra.

Vid styrketräning brukar jag ställa in temp mål men oftast behöver jag inte äta några extra kolhydrater under dessa pass. Efter passet stänger jag av temp målet.

Jag har både ett löparband samt en crosstrainer hemma och dessa nyttjar rätt flitigt på kvällarna när jag under dagen inte fått till någon motion eller ätit lite "fetare" mat som kroppen behöver bearbeta. Motion är i sig ett mirakel för både blodsockret och ev. hjärnspöken man kan ha. I dessa fall använder jag inte temp mål utan min träning syftar mer till att få ner det lite höga blodsockret. Pumpen autokorrigerar hela tiden för att pressa ner blodsockret och då kan det vara skönt att träna lite för att nå bättre blodsocker så att kroppen mår bra.

Clock Användningen av Apple Watch tillsammans med mobil och pump har också gjort det enklare att röra på mig då jag får indikationer kring hur blodsockret rör sig på ett snabbare sätt genom att direkt kunna se detta på klockan. Då kan man fylla på med kolhydrater i tid så att man inte behöver avbryta träningspasset.

Jag har ofta shorts eller löpartights på mig när jag tränar. När jag köper nya shorts/tights ser jag alltid till att det finns en ficka i dem som pumpen passar i och som pumpslangen räcker till för att det ska funka. Det är inte alltid lätt att hitta men scannar man av marknaden så hittar man till slut rätt. Jag har sista åren köpt shorts från Nike då löparshorts har en ficka på baksidan.

Kost ihop med träning:

Jag behöver äta något stabilt som pasta/ris/bulgur eller liknande innan passen för att blodsockret ska hålla sig på en jämn nivå. Potatis till denna måltid är svårt för min del då mitt blodsocker reagerar snabbare på potatis och då sticker uppåt för att sedan sjunka fortare än vad andra kolhydrater gör. Äter jag potatis får jag helt enkelt ett mer svängigt blodsocker.

Under passet brukar jag sedan fylla på med saft/druvsocker/läsk m.m. för att hålla blodsockret uppe. Mängden kolhydrater beror helt på vilket blodsocker jag har samt hur länge jag ska hålla på och träna.

-Under en timmes padelspel brukar jag ofta ha med mig en 33cl flaska med ganska stark saft som jag dricker i pauserna.

-Under ett löparpass på 30-60 minuter brukar jag äta druvsocker då det är lättare att få fram under själva passet. Jag brukar ta ca 2-3 tabletter var 15:e minut. Vid löpning har jag alltid med mig en löparryggsäck med 2st vanlig läsk på 33cl som reserv om blodsockret skulle sjunka för kraftigt.

-För att motionen ska fungera behöver jag fylla på med kolhydrater innan pumpen indikerar på att blodsockernivåerna är på väg ner. Annars finns risken att blodsockret sjunker för fort.

-Vid längre promenader brukar jag äta druvsocker men gör det då utifrån vilka glukosvärde pumpen indikerar att jag har.

Tips för bättre blodsocker på nätterna:

Jag har på senare tid slutat äta så mycket kolhydrater på kvällarna innan jag går och lägger mig. Tidigare åt jag några hårda smörgåsar samt någon frukt men efter att ha slutat med detta och istället äter lite grönsaker, tex. morötter eller liknande för att mätta magen, har jag fått ett väldigt stabilt blodsocker på kvällarna och nätterna vilket gör att jag nu sover mycket bättre. Trots att pumpen gjort sitt har det inte funkar just runt 23:00 tiden då jag oftast gått upp högt men med denna justering av innehållet i mitt kvällsmål har resultatet blivit fantastiskt.

Innehållet och all information som presenteras i denna användarberättelse är endast avsedd för din informativa användning och är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling på något sätt. Berättelsen som presenteras är en specifik användares erfarenhet. Svaret på en behandling kan variera från användare till användare. Rådfråga alltid din läkare för information om diagnos och behandling och se till att du har förstått informationen och kan följa den noggrant. Medtronic frånsäger sig allt ansvar för eventuella skador som kan uppstå, eller påstås ha uppstått, antingen direkt eller indirekt, som ett resultat av informationen på hemsidan. Se produkternas bruksanvisningar för en lista över indikationer, kontraindikationer, försiktighetsåtgärder, varningar och potentiella biverkningar.

SE-CMS-2400005 ©2023 Medtronic