Skip to main content

"Toen ik 25 jaar diabetes had, gaf ik een suikerfeest"

« WeCare Blog | Juli 5, 2021 |
Lifestyle Producten
"Toen ik 25 jaar diabetes had, gaf ik een suikerfeest"

Nicole Oerlemans (33) heeft vanaf haar zevende type 1 diabetes. In de afgelopen 26 jaar maakte ze veel mee. Zo kreeg ze, ondanks haar diabetes, twee gezonde dochters. Ook heeft ze ervaring met het spuiten van insuline en minstens zes verschillende pompen. Sinds november 2020 gebruikt ze de MiniMed 780G, een geautomatiseerde pomp met sensor. “Het is magisch wat die pomp kan. Diabetes beheerst mijn leven niet meer. Ik doe weer volledig mee”, vertelt Nicole, die het leven wil vieren. Toen ze 25 jaar diabetes had, vierde ze dat met een suikerfeest.
 

“Als kind begon ik met twee keer per dag insuline spuiten, maar al snel werd dat vier keer. Op de middelbare school wilde ik vooral dat niemand wist dat ik diabetes had. Ik spoot in die tijd wel voor de koolhydraten die ik at, maar hield geen rekening met WAT ik at. In een tussenuur een zak chips of een frikandellenbroodje …. ik deed gewoon mee. En toen kwam de echte pubertijd. De tijd dat je wil dat iedereen je leuk vindt en je geen uitzondering wil zijn. Als ik op stap ging, nam ik niet eens mijn diabetesspullen mee. Als mijn suiker te hoog of te laag wordt, fiets ik wel even naar huis, dacht ik.

 

In die tijd stapte ik over van de kinderarts naar de internist (volwassenzorg), die mij stevig aanpakte. Mijn gemiddelde bloedsuikerwaarde moest echt omlaag. Ik leerde welke factoren invloed hadden op mijn diabetes. Voorheen at ik wat om uit een hypo te komen, nu bedacht ik hoe ik die kon voorkomen.
Het duurde nog tot mijn twintigste tot ik een pomp accepteerde. Daardoor werd het regelen van mijn diabetes wat makkelijker. Ik hoefde niet meer voor alles wat ik at (en dat is meer dan je denkt) te prikken, maar ‘alleen’ het aantal koolhydraten in te voeren.”

 

Zwangerschap met diabetes is topsport

 

“We hebben gelukkig twee gezonde dochters van 5 en 9 jaar. Maar zwanger zijn met diabetes is topsport. Ik deed er alles aan om mijn bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 7 te houden, omdat te hoge waarden invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van je kindje. Dat is ontzettend lastig, omdat er zoveel factoren meespelen, zoals de verandering in je hormonen. Ik had nog geen sensor en prikte vijftien keer per dag in mijn vinger om te kijken of mijn bloedwaarde nog goed was. Zo bezorgd was ik over mijn kindje. Het was hard werken, maar het is echt mogelijk om ook met diabetes gezonde kinderen te krijgen. Met een sensor is het nu ook gemakkelijker geworden om je waarden in de gaten te houden.”

Uitvinder MiniMed 780G verdient een Gouden Kalf

“Met de komst van haar kinderen werd het leven met diabetes ook zwaarder. Het ging vooral de laatste tijd niet goed met mijn suiker. Ik kreeg veel hypo’s en hypers en dat hakte er flink in. Ik was erg moe en ging soms ook overdag even naar bed. Een normaal sociaal leven kon ik lichamelijk niet aan. Als we een etentje bij vrienden of familie hadden, deed ik de week ervoor niets. En de middag ervoor sliep ik een paar uur. En dan nog was ik erna een paar dagen extra moe. In november kreeg ik de MiniMed 780G, een geautomatiseerde pomp met sensor. Wie deze pomp heeft uitgevonden, verdient een Gouden Kalf. Deze pomp heeft mijn levenskwaliteit zo verbeterd! De pomp houdt mijn bloedwaarden automatisch tussen de 4 en de 7. Als ik nu nog één keer per maand een hypo of hyper krijg, is dat veel. Hiervoor had ik regelmatig drie keer per dag een hypo! ’s Nachts gaan er geen alarmen meer af. Ik slaap lekker door en sta uitgerust en fit op.”

Leren loslaten

De MiniMed 780G past zich aan mij aan. Als mijn bloedsuikerwaarde zakt, dan stopt hij met het basaal afgeven van insuline. Maar als mijn bloedsuiker harder stijgt, geeft de pomp wat meer insuline. Het enige wat ik zelf nog doe, is koolhydraten invoeren.

In het begin was het lastig om de regie los te laten. Jarenlang bedacht ik zelf hoe ik het beste kon bijsturen. Maar nu voelt het als een luxe dat ik het kan loslaten. Ik ben geen vis meer in de kom, maar een vis in de zee, net als andere vissen. Voor die vrijheid heb ik het absoluut over om een wat groter apparaat en een sensor bij me te dragen.

Ook de begeleiding en service van Medtronic zijn top. Ik werd in het begin regelmatig gebeld en kon al mijn vragen stellen. Een keer werkte een paar sensoren niet goed. Toen kreeg ik gelijk een doos met nieuwe sensoren. Juist als je diabetes hebt, voelt die service als een warm bad.

Ik zie de toekomst zonnig tegemoet. Ik voel me weer gewoon moeder en kan mijn parttimebaan als onderwijsassistent weer goed aan. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Diabetes+ en heb ik mijn bedrijf Diawijzer gestart. Ik wil anderen met mijn ervaring helpen. Het komt aan op zelfmanagement. Daarvoor moet je snappen hoe diabetes werkt en hoe je dat in je leven kunt integreren.”

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde zelf en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of de productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Dit patiëntenverhaal bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes verwijzen we u door naar uw zorgverlener en/of arts. Derhalve kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.