Skip to main content

Tijd voor een verhaal: Karens kijk op stress en glucose

« WeCare Blog | October 19, 2022 |
Lifestyle
Tijd voor een verhaal: Karens kijk op stress en glucose

Stress kan de regulering van bloedglucose (BG) aardig in de war sturen als u diabetes type 1 heeft.1 Karen kreeg de diagnose diabetes toen ze 11 jaar oud was en weet dus als geen ander wat de uitdagingen zijn bij het reguleren van haar BG in uiteenlopende stressvolle situaties, van stress op de werkplek tot een straatoverval op haar echtgenoot. Dit is haar ervaring met de ups en downs van de verschillende vormen van stress en haar BG-waarden.

4 vormen van stress

1. Ziek

Terwijl ik dit zit te schrijven, voelt mijn keel alsof die in brand staat, heb ik een rode loopneus en mijn oren voelen pijnlijk en tintelig aan. Oh… en mijn bloedglucose? Mijn BG-waarde is ongeveer 50% hoger dan ik zou willen. Telkens als ik iets eet, schiet die nog verder omhoog. De stress van ziektekiemen die mijn lichaam aanvallen, maakt het reguleren van mijn bloedglucosewaarden moeilijker dan ooit. Onderdeel van mijn strategie zijn een verhoogde tijdelijke basale dosering, veel vocht drinken en mezelf er constant aan herinneren me niet gek te laten maken door die veel te hoge waarden, omdat me dat niet gaat helpen te rusten en te herstellen.

2. Overwerkt

Ziek zijn is slechts een van de soorten stress waardoor mijn BG-waarden compleet ontsporen. Vroeger werkte ik als supportmedewerker in een ontzettend stressvolle kantooromgeving. Het is me toen nooit echt goed gelukt om mijn BG-waarden onder controle te houden. Lange dagen, lunch overslaan en collega's met een negatieve houding betekenden dat mijn BG-meter vrijwel altijd hogere waarden aangaf dan ik eigenlijk wilde zien. Ik gebruikte toen nog meerdere injecties per dag en ik vroeg me vaak af of mijn BG-waarden niet veel beter zouden zijn als ik een insulinepomp zou gebruiken.

3. Reizen

Ik heb ook ontdekt dat op reis zijn mij veel stress bezorgt. Hoewel ik heel graag nieuwe plekken ontdek, ben ik absoluut niet dol op het proces om op die nieuwe plekken te komen. De voorbereidingen op een reis zijn stressvol, omdat ik altijd veel meer wil meenemen dan mogelijk is. Ik maak me ook altijd druk dat ik iets vergeet, vooral belangrijke diabetesbenodigdheden. (Ik ben nog nooit wat vergeten, maar toch blijf ik me dan zorgen maken dat het alsnog eens gebeurt). Vooral vliegen levert me enorme spanning op – op tijd aankomen op het vliegveld, zonder problemen door de veiligheidscontroles zien te komen, urenlang opgesloten zitten in zo'n kleine metalen buis (het vliegtuig dus). Mijn BG-waardetactiek: mijn continue glucosemonitor in de gaten houden. Als ik die onvermijdelijke piek op zie komen, doe ik een test en stel ik een iets hogere tijdelijke basale hoeveelheid in waarmee ik het tot halverwege de vlucht uithoud. (Halverwege mijn vlucht kom ik eindelijk eens tot rust). Ik test. En test. En ik test vaak. Ik corrigeer waar nodig maar weersta de neiging om te overcorrigeren.

4. Trauma

Misschien wel het moeilijkst van alles is dat ik moet onthouden dat niet alle stress hetzelfde is en dat stress mijn BG niet altijd meteen doet stijgen. Traumatische stress is daarvan een perfect voorbeeld. Een paar jaar geleden is mijn man beroofd toen hij na zijn werk op weg was naar huis. Hij kreeg enkele rake klappen in zijn gezicht en op zijn bovenlijf, waarna ze zijn portemonnee afpakten en verdwenen. We deden aangifte bij de politie en brachten toen een bezoekje aan de afdeling Spoedeisende hulp. Afgezien van een snijwond en een paar behoorlijke blauwe plekken had hij niets, maar na die avond voelden we ons bang en gestrest. Vreemd genoeg bleven mijn BG-waarden stabiel. De volgende dag hebben we de inhoud van zijn portemonnee vervangen en met rechercheurs gesproken, maar al die tijd bleven mijn BG-waarden gewoonweg prachtig. Ik had echt verwacht dat mijn BG-waarden omhoog zouden vliegen en was ontzettend blij dat ik niet bij voorbaat mijn basale dosering had verhoogd, want ik weet zeker dat dat een hoop lage waarden tot gevolg zou hebben gehad. Pas een paar dagen later, toen het traumagevoel begon weg te ebben, begonnen mijn BG-waarden te pieken.

Ter afsluiting

Het leven zou voor iedereen een stuk beter zijn als we geen last zouden hebben van stress, maar soms is dat gewoon onvermijdelijk. Bedenk hoe u uw manier om met stress om te gaan kunt inzetten, of dat nu meditatie, een intensieve work-out of een momentje 'quality time' in bad is. Heeft u het gevoel dat stress u vrijwel dagelijks parten speelt, praat dan eens met uw diabeteszorgteam om te zien waar u verdere ondersteuning kunt krijgen.

Referenties

  1. Diabetes UK. Stress and Diabetes. https://www.diabetes.org.uk/. 2021. Disponible sur le site : https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/emotions/stress. (Consulté en février 2022.)

Deze patiëntervaring geeft het verhaal van de persoonlijke reactie van een patiënt op de behandeling. Dit is een oprecht, typerend en gedocumenteerd verhaal. De geuite meningen en standpunten zijn afkomstig van de patiënt of auteur en zijn niet representatief voor Medtronic of een genoemde derde partij. De reacties op een behandeling kunnen en zullen per patiënt verschillend zijn. Overleg met uw diabetesteam om te bespreken of de behandeling geschikt is voor u. De informatie in deze blog is de persoonlijke ervaring van de schrijver met betrekking tot de eigen diabetes-therapie. Overleg altijd met uw diabetesteam voordat u veranderingen aanbrengt in uw diabetes-therapie.

*Opmerking van de redacteur: dit artikel is aangepast en gereproduceerd van een artikel dat gepubliceerd werd op de website van Medtronic Diabetes Australia.