Skip to main content

"Mijn glucose schiet niet meer omhoog"

« WeCare Blog | Juli 12, 2021 |
Lifestyle Producten
"Mijn glucose schiet niet meer omhoog"

Lotte, arts, heeft vanaf haar derde jaar type 1 diabetes en weet eigenlijk niet beter. Haar vader heeft ook diabetes en haar broer kreeg het in diezelfde tijd. “Gedeelde smart is dan toch halve smart. En omdat ik voor mijn gevoel altijd al diabetes heb, hoort het gewoon bij me.” Vanaf december 2020 gebruikt Lotte de MiniMed 780G-insulinepomp. “Doordat deze geautomatiseerde pomp zelf continu de insuline aanpast, ben ik veel minder met mijn diabetes bezig.”

“Vooral in mijn studententijd was het makkelijker geweest als ik geen diabetes had gehad. Dat had mij meer vrijheid gegeven. Ik heb me bijna altijd aan de basisregel van rust, reinheid en regelmaat gehouden. Alleen tijdens mijn bachelor geneeskunde maakte ik net als anderen korte nachten met de nodige alcoholconsumptie, waardoor mijn glucosewaardenoverzicht meer op het Himalayagebergte leek dan op een mooie vlakke lijn.”

 

Luxe

 

“Na drie jaar begon ik aan mijn co-schappen. Dat vroeg sowieso een regelmatiger leven. Nu heb ik dat. Maar als ik daar zin in heb, fiets ik 120 km op de racefiets of ga ik naar een leuk festival. Dat gaat goed, omdat ik weet hoe ik onregelmatigheden kan corrigeren. Mijn vorige pomp, de Omnipod, communiceerde niet automatisch met de sensor. Dat betekende dat ik als brein moest blijven functioneren. Sinds een half jaar heb ik de MiniMed 780G die automatisch berekent hoeveel insuline nodig is op basis van mijn insulinegevoeligheid. Een te hoge of lage bloedwaarde wordt automatisch gecorrigeerd. Dat is een enorm groot voordeel. Tijdens mijn werk heb ik geen tijd om zelf continu op mijn diabetes te letten. Met deze pomp hoef ik er veel minder mee bezig te zijn. Dat is een luxe die ik nooit eerder had.”

 

Strak gereguleerd

 

“Een groot voordeel is dat mijn HbA1c veel strakker gereguleerd is. Mijn* waarden* zitten nu richting de 55 mmol/mol *in plaats van 74 mmol/*mol en ik verwacht dat ik nog onder de 50 mmol*/mol *kan. Ik voel dat ik vaker in de goede zone zit. Ook ‘s nachts is mijn bloedsuikerwaarde strak gereguleerd. Ik word wakker met een waarde van 5 of 6. Dat is gewoon gezond. En ik heb veel minder hypo’s of hypers. Daardoor voel ik me energieker.

 

In het begin checkte ik nog vaak mijn waarden, maar dat kon ik al snel loslaten. Tijdens een drukke weekenddienst blijft mijn waarde stabiel rond de 7 mmol/L. Voorheen veroorzaakte stress - en dus een hoger cortisol - veel geschommel. Daar word je knettergek van. Als ik nu kijk, ziet het er keurig uit, dat is een lekker gevoel. Toen ik volledig zelf mijn suiker reguleerde en het soms toch opliep tot 15, vroeg ik me altijd af wat ik beter had kunnen doen. Nu kan ik makkelijker tevreden zijn. Door stress en drukke diensten schiet de glucose niet meer omhoog.

 

Ik heb me wel eens afgevraagd of ik met mijn diabetes een stressvolle baan aan zou kunnen. Dat vond ik best spannend. Deze pomp helpt. Soms check ik tijdens mijn werk even mijn waarde, zodat ik weet waar ik sta. Het is meestal goed en er is altijd nog een waarschuwingsalarm. Er zijn zoveel zekerheden ingebouwd dat ik het in vertrouwen loslaat.”

 

Voor iedereen

 

“Stabiele waardes betekenen natuurlijk ook dat je complicaties voorkomt. Ik heb de pomp gekregen omdat ik in een testgroep zit. Maar hij zou beschikbaar moeten zijn voor iedereen, omdat je suiker dan veel beter gereguleerd wordt. Dat voorkomt dat je op je tachtigste of al eerder complicaties hebt. Zo’n geautomatiseerd pompsysteem is de enige goede manier van diabetesbehandeling. Daarom moet iedereen met type 1 diabetes zo’n pomp gewoon vergoed krijgen. Preventie bespaart uiteindelijk ook zorgkosten.”

 

Dan maar een zomerbroek

 

“Natuurlijk zijn er ook kleine nadelen. Ik vertrouw zo op het apparaat dat het lastig is als ik zelf het roer weer even moet overnemen, omdat het systeem gaat updaten of een sensor het onverwacht begeeft. Ik ben niet meer gewend om het dan weer zelf te managen en weet bijvoorbeeld niet meer precies wat mijn basisbehoefte aan insuline is. Zodra de techniek me in de steek laat, sta ik gelijk met 2-0 achter. Die afhankelijkheid van de techniek vind ik niet altijd prettig. En ik kwam er laatst achter dat ik niet meer gemakkelijk een strak zomerjurkje kan dragen. Je moet altijd bedenken waar je de pomp dan laat. Maar de voordelen wegen daar ruimschoots tegenop.

Ik heb meer vrijheid en voel me zekerder. En mijn HbA1c is zo mooi omlaag gegaan. Dan trek ik wel een leuke zomerbroek aan. Ik verwacht dat de systemen nog beter worden. Zo zullen de apparaten compacter worden. Sensor en pomp zullen waarschijnlijk gecombineerd worden in één apparaat, dat niet alleen insuline maar ook glucagon kan afgeven (om waardes te verhogen). Een volledig implementeerbaar apparaat is voorlopig nog toekomstmuziek. Maar als ik zie wat er op technologisch gebied kan, is er nog veel vooruitgang mogelijk.”

 

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde zelf en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of de productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Dit patiëntenverhaal bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes verwijzen we u door naar uw zorgverlener en/of arts. Derhalve kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.

 

Heeft u nog vragen?

U leest hier meer over onze meestgestelde vragen

Ga naar het Helpcentrum

Neem contact met ons op

Ga naar de contactpagina