Skip to main content

'Mijn diabetes hoeft geen belemmering te zijn'

« WeCare Blog | December 12, 2019 |
Lifestyle Producten
'Mijn diabetes hoeft geen belemmering te zijn'

"Ik denk dat deze pomp heel geschikt is voor de ‘nieuwe’ generatie ouderen met diabetes. Hij kan antwoord geven op de veranderende gezondheid, én op wisselende activiteiten die om een goede regulatie vragen."- Riek Verhaag

Bij Riek Verhaag (68) werd op haar 52e diabetes gediagnostiseerd (LADA, een vorm van diabetes type 1). Al snel blijkt dat pomptherapie het beste werkt om haar bloedglucosewaarden goed te kunnen reguleren. Na 16 jaar eenzelfde type pomp gebruikt te hebben, is Riek overgestapt op het nieuwste type insulinepomp met sensor, het MiniMed 670G-systeem van Medtronic. Ze verwacht dat deze haar actieve leven maximaal kan ondersteunen. ‘Ik ben iemand die graag fietst, reist en leuke dingen doet met de kleinkinderen. Mijn motto is dat diabetes geen belemmering voor mijn leven hoeft te zijn.’

‘Door de jaren heen heb ik mij de werking van de pomp goed eigen gemaakt. Een goed samenspel tussen de pomp en mij geven mij de eigen regie en vrijheid, waarmee ik goed kan dealen. Fietsen is voor mij een belangrijke activiteit; het betekent minder insuline. Hiervoor heb ik een eigen pompprogrammaatje ingesteld, waardoor het risico op het krijgen van een hypo tijdens het fietsen mij niet belemmert. Dat werkt perfect.’

Minder hypo’s

‘Toch had ik niet altijd invloed op het samenspel met mijn vorige pomp. Overdag en ook ’s nachts kreeg ik regelmatig hypo’s die ik niet voelde aankomen. Dat is niet alleen beperkend, maar ook slecht voor je gezondheid. Het MiniMed 670G-systeem kan door de sensormonitoring een lage bloedglucosewaarde signaleren. Bij een signaal heb ik de keuze om zelf actie te ondernemen of om de pomp zijn werk te laten doen om een hypo te voorkomen. Opvallend is dat ik ’s nachts nog nauwelijks hypo’s krijg en veel beter slaap. ‘s Nachts reguleert de pomp dus goed. Zo heb ik overdag meer energie. Dat is echt fijn.’

Wennen aan het insulinepomp-systeem

‘Zo’n totaal andere pomptherapie is ook wennen. Daar heb je hulp vanuit je omgeving bij nodig. Technisch moest ik wennen aan de sensor. Ik vond het ook belastend om de sensor op mijn buik te hebben naast de infusieset en het slangetje van de pomp. Bij deze pomp zit ook geen afstandsbediening. Samen met mijn man Jan vond ik praktische oplossingen. Zo plakt hij mijn sensor achter op mijn arm en draag ik de pomp in een zakje dat ik vastmaak aan mijn BH. Dit geeft mij ruimte en minder stress.
De pomp snapt mij steeds beter door de informatie die hij opslaat. In automodus moet ik de controle los durven laten. Dat gaat stap voor stap, maar het lukt steeds beter. De pomp en ik worden maatjes en mijn vertrouwen groeit. In het begin schrok ik van hoge waardes op het schermpje van deze pomp, maar mijn eerste HbA1c waarde (gemiddelde bloedwaarde) was 6,8 mmol/l. Dat was echt een opluchting.’

Sportmodus

‘Kort nadat ik de pomp kreeg, gingen we op fietsvakantie naar Italië. Omdat ik me er nog niet 100% vertrouwd mee voelde, heb ik de pomp op manuele modus gezet. In die modus kan ik de pomp handmatig instellen op een minimale afgifte bij een hoger energiegebruik met mijn eigen vertrouwde programma. Dat gaf mij veel rust, waardoor ik heerlijk heb gefietst, zonder stress of belemmering. Op de terugweg heb ik de pomp weer in de automodus gezet. In die stand probeer ik nu de ‘sportmodus’ in mijn eigen tempo uit bij het wandelen en fietsen.’

Fantastische begeleiding met StartRight

Natuurlijk heb ik me afgevraagd of ik op mijn leeftijd nog zou kunnen overstappen op zo’n andere pomptherapie. Zou ik dat spelletje nog gaan snappen? Maar met alle begeleiding en door mijn eigen tempo te volgen, lukt het. De begeleiding vanuit Medtronic is fantastisch. Je krijgt een (insulinepomp)training, de begeleiders weten veel van diabetes en spelen goed in op mijn ondersteuningsbehoefte. Ik zag bijvoorbeeld dat ik de enige deelnemer aan de training was zonder ervaring met een sensor en belde hierover met Medtronic. Binnen een kwartier werd ik door een deskundige teruggebeld en was er een afspraak gemaakt om mij thuis alvast de basis uit te leggen. Zo ging ik toch een stuk geruster naar de eerste training. Ook in de tijd daarna was geen vraag te veel voor het StartRight team van Medtronic.'

Ook voor ouderen

"Ik denk dat deze pomp(MiniMed 670G) heel geschikt is voor de ‘nieuwe’ generatie ouderen met diabetes. Hij kan antwoord geven op de veranderende gezondheid, én op wisselende activiteiten die om een goede regulatie vragen. Door stap voor stap de mogelijkheden uit te proberen en dankzij goede ondersteuning, geeft deze verandering mij geen stress en vormt het geen belemmering. Een nieuwe pomptherapie is op mijn leeftijd zeker wennen. Dat lukt het beste als stap voor stap het vertrouwen groeit dat de pomp je beste maatje wordt en je de regie aan hem durft over te laten"

 

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntengetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en/of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.