Skip to main content

Insulinepomptherapie: ik kan mijn leven weer leven

« WeCare Blog | December 14, 2017 |
Lifestyle
Insulinepomptherapie: ik kan mijn leven weer leven

De insulinepomp

Vanaf die tijd, heb ik de 32 jaar die daarna volgden insuline gespoten. Toen de pomp zijn intrede deed, reageerde ik; Ik neem nooit een pomp! Dat leek me toch echt zoiets vreselijks. Constant zo’n apparaat aan je lijf. Nee dat zou ik alleen maar doen als het echt niet meer anders zou gaan.

Hypo unawareness

Helaas veranderde mijn diabetes in de loop van de tijd. Ondanks gezond eten, regelmatig sporten, controles doen etc. reageerde mijn diabetes vaak heftig op hormonale schommelingen, stress, onregelmatige werktijden en uitte zich dat in pieken en dalen. Ondanks dat bleef mijn Hba1c wel constant rond de 7% (54). Ik voelde niet meer altijd mijn hypo’s tijdig. Ik had steeds vaker ernstige hypo’s. Het gebeurde regelmatig dat de ambulance voor de deur stond omdat ik een hypoglycemisch coma had. Dit gaf ook in mijn gezinsleven en relatie spanningen. Ook ging ik daardoor dingen mijden. Leven met diabetes In mijn werk kreeg ik ook steeds meer hinder van mijn diabetes. Als verpleegkundige werkzaam in de wijkverpleging merkte ik dat de toegenomen werkdruk en minder tijd voor de handelingen mijn diabetes niet ten goede kwam. Daardoor kwam mijn diabetes steeds meer op de voorgrond te staan.

Tijdens een avonddienst in 2013 kreeg ik een ernstige hypo toen ik in mijn auto naar het volgende adres reed. Wat er precies is gebeurd weet ik zelf niet na te vertellen, ik mis een stukje.

Ik heb een klap gehoord en ben bijgekomen omdat er iemand tegen me sprak. Dat moment staat in mijn geheugen gegrift. Door de voorruit zag ik dat ik een andere auto had aangereden, verder zag ik politie, brandweer, omstanders en een ambulance. Gelukkig alleen blikschade, maar de auto werd total loss verklaard.

Erg was op dat moment de agent, die maar op me zat in te praten over wat hij dacht dat ik had moeten doen. Dat had zo’n negatieve impact. Alsof ik expres dit ongeluk had veroorzaakt. Hij herhaalde ook steeds opnieuw dat ik van het CBR zou horen. Ik ben dus later mijn rijbewijs enige maanden kwijt geweest. Na herkeuring kreeg ik hem gelukkig weer. Ik had toen inmiddels een CGM in combinatie met insuline injecteren en werd intensief behandeld in het ziekenhuis door meerdere disciplines.

De combinatie Injecteren en CGM ging niet goed, dus ben ik overgestapt op de MiniMed Veo met CGM. Ik koos voor de Veo, omdat ik een pomp wilde hebben met stop. Ook mijn partner was klaar met alle stress omtrent ernstige hypo’s en vond dat rustgevender.

Na de Veo ben ik overgestapt op de Minimed 640G, waarmee ik betere resultaten heb en mij nog veel veiliger voel. Mijn partner is namelijk voor zijn werk regelmatig enkele dagen elders in het land.

Mijn bloedglucose schommelt nog steeds heftig door de hormonen, het leidt echter niet meer tot de ernstige hypo’s als voorheen. Verder werk ik inmiddels na een re-integratie traject en begeleiding van DiabetesWerkt! als Verpleegkundige in een hospice en ben als vrijwilliger werkzaam voor de DVN. Daarnaast ben ik minder obsessief met mijn diabetes bezig.

Ik heb sinds ik gestart ben met een Medtronic MiniMed pomp en CGM, de afgelopen 4 jaar, geen enkel hypoglycemisch coma meer gehad en heb verder bij alle andere minder heftige hypo’s zelf actie kunnen ondernemen.

Ik kijk hals reikend uit naar de nieuwste pomp, de MiniMed 670G.

Wie had ooit gedacht dat ik dat zou zeggen. Ik ben heel blij dat ik een pomp heb met CGM en dat ik mijn leven weer kan leven, ondanks mijn diabetes.

Disclaimer: De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.