Skip to main content

"Innovatie maakt ons leven zorgelozer"

« WeCare Blog | Januari 12, 2021 |
Lifestyle Producten
"Innovatie maakt ons leven zorgelozer"

Joost Megens (55) heeft vanaf zijn 29e type 1 diabetes. Tijdens zijn ziekenhuisopname destijds vroeg hij zich af of hij zijn doelen, zoals zijn bedrijf uitbreiden en motorcrossen, nog wel zou kunnen verwezenlijken. “Na gesprekken met verpleegkundigen werd me na 24 uur al duidelijk dat dat zeker kon. Toen heb ik de knop omgezet en tegen mezelf gezegd: ‘Ik ga dit accepteren, zodat ik verder kan met mijn leven’.” Innovaties als de MiniMed 780G-insulinepomp van Medtronic maken het leven met diabetes steeds gemakkelijker, ervaart hij.

“In het begin heb ik anderhalf jaar een pen gebruikt, maar ik stapte al snel over op een pomp. In het Slingeland Ziekenhuis was ik de eerste met een pomp. Ik ben wel van de nieuwe techniek en had het geluk dat mijn internist dat ook was. Met de pomp werd de insulineafgifte basaal instelbaar, waardoor ik tijdens het sporten hypo’s kon vermijden. Het resultaat was dat ik me fitter ging voelen. 
Ik was best jong en had een actief leven. Dat was met een pen niet goed mogelijk.”

Grote stap vooruit

“In de loop van de jaren heb ik allerlei pompen gehad. De 670G was al een hele verbetering, maar de 780G is weer een grote stap vooruit. Mijn HbA1c (het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden) is nu al 7,5 in plaats van 9. En ik verwacht dat het misschien nog kan dalen naar 6. 
Op mijn 29e leerde ik dat ik met goede zorg en aandacht mijn diabetes kon managen en mijn doelen kon realiseren. Deze geautomatiseerde pomp neemt die zorg voor een groot deel uit mijn handen. Ik hoef nog maar vijf keer per dag met mijn diabetes bezig te zijn: ik voer drie keer de koolhydraten van de maaltijden in en ik moet de sensor twee keer kalibreren. De verwachting is dat in de toekomst dat laatste ook niet meer nodig is. Ik hoef niet meer steeds te controleren of het goed gaat en in te grijpen. Dat is nog meer luxe dan ik met de 670 al gewend was. Alleen als ik ga sporten, pas ik de instelling aan. 
Diabetes hoort bij mij. En hoewel ik het niet als een belasting ervoer, kan ik het nu meer loslaten.” 

Verrijking voor mijn dochter

“Omdat ik regelmatig voor mijn werk naar het buitenland moet, heb ik als back-up een reservepomp aangeschaft. Die was ik al snel kwijt aan mijn dochter (21). Ze heeft vanaf haar tiende diabetes en mocht mijn back-upset uitproberen, omdat ze bang was voor hypo’s. Ze ervaart dat de pomp hypo’s voorkomt en dat ze veel rustiger slaapt. 
Zeker voor jongeren is zo’n geautomatiseerd systeem een enorme verrijking. Het managen en rekening houden met diabetes wordt een stuk makkelijker. De jeugd is roekeloos en rebels en heeft er soms tabak van om steeds rekening te moeten houden met diabetes. Hun leven wordt een stuk zorgelozer met elke vorm van automatisering.”

Vooruitgang

“De techniek is de afgelopen jaren gigantisch vooruitgegaan. De sensor informeert de pomp, en op basis van een algoritme herkent de pomp steeds beter wat je lichaam nodig heeft. Zo blijf je steeds beter binnen de lijntjes. Soms is het aantal koolhydraten van een maaltijd lastig in te schatten; een broodje in Oosterrijk is toch anders dan een Nederlandse boterham. Ook dat lost de pomp op. En als je dan toch een keer te hoog of te laag zit, gaat er een alarm af. Het kan dus niet fout gaan.
In het begin was het wennen dat ik zelf minder hoefde te handelen. Het hielp dat ik op mijn smartphone tussendoor kon volgen hoe het ging. Zo had ik snel door dat het vanzelf goed ging. Dat gaf vertrouwen. Als eindverantwoordelijke van een bedrijf ben ik gewend om dingen uit handen te geven. Dat lukt me nu ook met het managen van mijn diabetes.
Bovendien werd ik goed begeleid door het team van Medtronic. Ze kwamen bij mij langs en ik mocht meekijken bij de introductie van de 780G bij de diabetesverpleegkundigen, omdat ik graag wilde weten hoe alle functies werken.” 

Zorgelozer kunnen leven met diabetes type 1

“De 780G kan bloedsuikerwaarden nagenoeg net zo stabiel houden als bij iemand zonder diabetes. Dat verbetert je levensverwachting. En hoewel ik al goed was ingesteld, merk ik dat ik nu energieker ben. Dat is zo’n verbetering van je situatie.
Voor kinderen en jongeren betekent het dat ze zorgelozer kunnen leven zonder dat ze daardoor standaard te hoog of te laag zitten. Als ouder van een dochter met diabetes vind ik dat het allergrootste voordeel van technische vernieuwing. Ik word blij van innovaties, omdat die ons leven met een ingewikkelde aandoening zoveel makkelijker en zorgelozer maken.”
 


De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntengetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en/of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.

Heeft u nog vragen?

U leest hier meer over onze meestgestelde vragen

Ga naar het Helpcentrum

Neem contact met ons op

Ga naar de contactpagina