Skip to main content

“Ik wil mijn dromen najagen”

« WeCare Blog | Maart 24, 2021 |
Lifestyle Producten
“Ik wil mijn dromen najagen”

Anne (17) heeft vanaf haar tiende jaar diabetes type 1. Ze vindt het best een irritante ziekte die er altijd is en veel aandacht vraagt. “Maar het is niet het einde van de wereld. Ik kan er veel mee doen en laat me er niet door beperken.” Dat lukt haar met de nieuwste pomp van Medtronic, de MiniMed 780G, beter dan ooit.

“Mijn hobby’s zijn volleyballen en mountainbiken. Bij het volleyballen had ik vaak hypo’s door lage bloedsuikerwaarden. Tijdens wedstrijden waren die waarden soms weer te hoog door de spanning. Vaak zat ik na een kwartiertje al op de bank, maar ik volleybalde wel. Nu ik deze nieuwe pomp heb, kan ik de hele wedstrijd meespelen.
Mountainbiken doe ik pas sinds ik de 780G heb. Het is een zware sport, dus dat is nog veel uitproberen. Maar laatst kon ik 30 kilometer biken. Mijn broer deed al aan mountainbiken en toen ik het zag, wilde ik het ook meteen. Ik vroeg me wel even af, of dat handig was met zo’n pomp. Maar ik ben het gewoon gaan proberen. En het gaat dus best goed.”
 

Toetsen maken

“Ik zit in 6 VWO. Tot nog toe was het maken van toetsen best lastig. Door de zenuwen zat mijn bloedsuikerwaarde gelijk op 12, waardoor ik me niet meer kon concentreren. Ik kreeg wel extra herkansingen, maar ik had liever gezien dat het niet nodig was. Bij de eerste toetsweek met de 780G bleven mijn waarden rond de 7 of 8, zodat ik alle toetsen gewoon kon afmaken. En mijn cijfers zijn tot nog toe goed.
Vanaf het begin af aan besloot ik om het leven met diabetes positief op te pakken en er wat moois van te maken. Ik wil hoe dan ook mijn dromen najagen en alles gewoon proberen. Van mountainbiken dacht ik eerst dat het niet zou lukken. Maar het lukt dus mooi wel.
Dat geldt ook voor andere dingen.
Hiervoor had ik andere pompen. Vaak moest ik nadenken, goed plannen, en me aanpassen. Met de 780G hoef ik veel minder over alles na te denken. Juist als ik er niet over nadenk - wat wennen was - zit ik rond de 5 tot 7. Dat zijn prima waarden. Mijn Time in Range is nu 90 procent, terwijl ik hiervoor op 75 tot 80 procent zat.”
 

Doorslapen

“Ik slaap ook veel lekkerder. Mijn waarden liepen ’s nachts soms op 10 of 11, waardoor ik ook veel alarmen kreeg. Nu blijven mijn bloedsuikerwaarden ’s nachts stabiel, rond de 5 of 6, en slaap ik de hele nacht door.
Het grootste voordeel van deze nieuwste pomp vind ik, dat ik niet steeds aan mijn diabetes hoef te denken. Het gaat  wat meer vanzelf en ik voel me bijna de hele dag goed, omdat de pomp mijn waarden stabiel houdt. Ik moet nog wel koolhydraten invoeren van het eten en dan handmatig een insulinebolus geven. En als ik intensief ga sporten, verhoog ik de streefwaarde tijdelijk in 8,3. Dat werkt goed. Bij mountainbiken moet ik dan nog wel wat extra eten.

Op mijn vorige pompen keek ik vaak of mijn waarden nog goed waren en stuurde ik regelmatig bij. Ik moet nu vooral de controle loslaten en afwachten, leerde ik op de trainingen van Medtronic.
In positieve zin is het ook wennen dat ik op mijn telefoon kan kijken naar mijn waarden in plaats van op de pomp. Dat is heel fijn, omdat je dat subtiel kunt doen. Ik vind het niet erg dat mensen weten dat ik diabetes heb, maar het is fijn dat dit nu minder opvalt.”
 

Volg je dromen

Na mijn VWO ga ik studeren. Ik weet nog niet precies wat; ik denk aan geneeskunde of psychobiologie. In ieder geval laat ik mijn keuze niet beïnvloeden doordat ik toevallig diabetes heb. Als ik ingeloot wordt voor geneeskunde, ga ik ervoor en laat ik me niet belemmeren door onregelmatige diensten of zo. Het heeft ook weer wel met mijn diabetes te maken, dat ik in die richting denk. Als ik dokter word, wil ik diabetespatiënten ondersteunen om zo gewoon mogelijk te leven. Doordat ik weet wat deze ziekte betekent, kan ik hen juist goed helpen, denk ik.
Tegen andere jongeren met diabetes zou ik willen zeggen: ‘doe wat je wilt doen en volg je dromen’. Het mooie is dat die door technische vernieuwingen gemakkelijker zijn waar te maken. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk op genezing. Maar met nieuwe technologie wordt leven met diabetes gelukkig al een stuk makkelijker en gewoner.”
 

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of de productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Dit patiëntenverhaal bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes verwijzen we u door naar uw zorgverlener en/of arts. Derhalve kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.

Heeft u nog vragen?

U leest hier meer over onze meestgestelde vragen

Ga naar het Helpcentrum

Neem contact met ons op

Ga naar de contactpagina