Skip to main content

‘Ik voel me een normaal persoon, en dat is voor mij heel belangrijk.’

« WeCare Blog | Juni 29, 2022 |
 ‘Ik voel me een normaal persoon, en dat is voor mij heel belangrijk.’

Sebastién (15 jaar) is een fanatiek sporter en houdt ervan om met zijn vrienden op stap te gaan. Dat hij type 1 diabetes heeft, zit hem daarbij niet in de weg. Hij voelt zich als een normaal persoon, zonder diabetes. ‘Nu ik het MiniMed™ 780G-systeem met SmartGuard™ gebruik, ben ik veel minder met mijn diabetes bezig. De pomp past de insulinetoediening automatisch aan, ik kan de pomp gewoon in mijn broekzak laten zitten. Je ziet niet dat ik diabetes heb, dat was met de insulinepen wel anders.’

Waarden uitlezen op de telefoon
Hoewel het voor Sebastién geen probleem is dat anderen weten dat hij diabetes heeft, vindt hij het wel fijn dat hij de pomp maar af en toe tevoorschijn hoeft te halen. ‘Toen ik net diabetes had, gebruikte ik twee insulinepennen. Die zaten in een zakje en moest ik overal mee naartoe nemen. Ik spoot dan een paar keer per dag insuline in mijn buik, wat ik best wel eng vond in het begin. Nu gebruik ik de MiniMed™ 780G-insulinepomp met een Guardian™ 4-sensor die continu mijn insulinebehoefte in de gaten houdt en de bloedglucosewaarden naar de pomp stuurt. De pomp corrigeert eventuele te hoge of te lage waarden en voorkomt pieken en dalen. Die waarden kan ik gewoon op mijn smartphone uitlezen, dat is fijn. Eventueel kunnen mijn ouders ook meekijken via hun smartphone.’

Minder snel boos en meer energie
‘Doordat mijn waarden veel minder schommelen, voel ik mij ook veel beter dan voorheen. Vóór de diagnose was ik snel geïrriteerd en boos op bijvoorbeeld mijn ouders en mijn zus. Dat werd natuurlijk minder toen ik insuline ging spuiten, maar met de pomp merk ik echt een verschil. Ik ben een leuker persoon voor de mensen om mij heen en kan ook meer doen. Ik heb meer energie en dat merk ik op school, tijdens het sporten en met uitgaan.’

Geen alarmen meer tijdens de nacht
‘De pomp geeft alarmen als ik te hoog of te laag zit. Dat was vroeger wel irritant. Ook voor mijn ouders, die werden daar ’s nachts wakker van. Maar nu mijn waarden dankzij deze pomp ’s nachts eigenlijk perfect zijn, hebben we geen last van alarmen en slapen we door. Dat is fijn voor iedereen. Ook maak ik me minder zorgen over complicaties. Ik ben daar niet heel erg mee bezig op het moment, maar dat het nu zo goed gaat, geeft wel vertrouwen voor de toekomst.’

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of de productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Dit patiëntenverhaal bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes verwijzen we u door naar uw zorgverlener en/of arts. Derhalve kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes. Zie de handleiding van de apparatuur voor gedetailleerde informatie over de instructies voor gebruik, indicaties, contra-indicaties, waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen.