Skip to main content

"Een pomp is minder ingewikkeld dan hij lijkt"

« WeCare Blog | Januari 12, 2021 |
Producten
"Een pomp is minder ingewikkeld dan hij lijkt"

Mechteld Baarsma (71 jaar) heeft al veertig jaar type 1 diabetes. Ze stapte een paar maanden geleden over van de insulinepen op de 640G-pomp van Medtronic.“Ik kreeg diabetes tijdens mijn drie zwangerschappen. Aanvankelijk was het daarna over, maar toen ik begin 30 was, hield mijn alvleesklier ermee op en moest ik zes keer per dag vingerprikken en vier keer per dag insuline spuiten. Natuurlijk was dat wennen. Ik vond het een akelig idee dat ik dagelijks moest prikken en spuiten en er eigenlijk altijd aan moest denken. Maar ik leerde ermee leven, het hoort gewoon bij mijn leven.”

Pieken en dalen: hypo’s en hypers

“Vooral de hypo’s en hypers vond ik vervelend. Leven met diabetes werd weer lastiger toen ik vaker ging ‘pieken en dalen’. Mijn man kreeg de ziekte van Alzheimer. De stress die daarbij hoort, heeft vaak meteen effect op mijn bloedsuikerwaarde. 
Door de sterke schommelingen kreeg ik neuropathie. De zenuwuiteinden in mijn vingers en voeten vallen uit waardoor ik geen gevoel meer heb in een aantal vingers en tenen. In combinatie met oedeem in mijn rechterarm - een gevolg van borstkanker - is dat heel vervelend. Het beperkt mij bijvoorbeeld bij het verzorgen en aankleden van mijn man of het dichtknopen van mijn eigen blouse of jas. Ik vind het heerlijk om te schrijven (met pen en papier); brieven, verhalen of gedichten. Ook dat lukt niet meer.”

Stabiele glucosewaarden

“Om te voorkomen dat de neuropathie verergert, ben ik overgestapt van de insulinepen op een pomp, de 640G. De pomp dient de insuline veel gelijkmatiger toe, verdeeld over de dag en afgestemd op wat ik eet en doe. En op wat mijn lichaam nodig heeft. Daardoor zijn mijn bloedsuikerwaarden nu al stabieler geworden. Zo hoop ik de neuropathie te beperken en andere complicaties te voorkomen. Deze pomp heeft nog geen sensor. Maar ik heb een sensor in mijn arm, en lees mijn bloedsuikerwaarden met een apparaatje uit (FreeStyle Libre). Mijn waarden en koolhydraten voer ik nu in de pomp in. Die berekent dan heel precies hoeveel insuline ik nodig heb. Met één druk op de knop geef ik de voorgestelde insulinedosering.”

Alvleesklier buiten je lichaam

“Ik heb de pomp pas twee maanden, maar mijn waarden zijn nu al veel stabieler. Mijn HbA1c is in twee maanden tijd gedaald van 70 naar 50. Dat belooft wat. Aan de andere kant is het wennen. Het is best een gedoe als ik naar het toilet ga. En bij het douchen moet ik de pomp loskoppelen en weer vastklikken, wat door mijn neuropathie extra lastig is.
Maar een pen is voor mij geen optie meer. Ik hoop dat mijn neuropathie niet verergert. En ik voel me beter en heb minder vaak hoofdpijn. Een extra voordeel is dat ik de pomp kan instellen op fietsen of wandelen. Dan geeft hij minder basale insuline af. Dat is ideaal. Ik hoef van tevoren niet meer extra te eten of van alles mee te nemen. Zo’n pomp werkt eigenlijk als een alvleesklier buiten je lichaam, die je nog wel wat moet helpen.”

Je hoeft het niet alleen te doen

“In het begin twijfelde ik of ik zo’n pomp wel zou kunnen bedienen. Maar doordat ik al mijn vragen kan stellen aan het team van Medtronic en met goede begeleiding van de diabetesverpleegkundige lukt het. Het team van Medtronic helpt je ook stap voor stap bij het downloaden of updaten van het programma. Daardoor houd je het vol en wordt het stap voor stap minder ingewikkeld. In het begin was ik bang om fouten te maken. Maar omdat ik mag bellen, voel ik mij steeds zekerder.

Tegen anderen zou ik willen zeggen dat een pomp minder ingewikkeld is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Je krijgt goede begeleiding en hoeft het niet alleen te doen.

Ik verwacht dat de pompen steeds kleiner en beter worden. Door er nu ook een te gebruiken, draag ik indirect aan die ontwikkeling bij. Dat is mooi.”

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntengetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en/of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.