Skip to main content

Een jaar later: 'Mijn diabetes hoeft geen belemmering te zijn'

« WeCare Blog | October 7, 2020 |
Lifestyle Eten en drinken
Een jaar later: 'Mijn diabetes hoeft geen belemmering te zijn'

Bij Riek Verhaag (69) werd op haar 52e diabetes gediagnostiseerd (LADA, een vorm van type 1 diabetes). Al snel blijkt dat pomptherapie het beste werkt om haar bloedglucosewaarden goed te kunnen reguleren. Na 16 jaar eenzelfde type pomp gebruikt te hebben, is Riek vorig jaar overgestapt op een insulinepomp met sensor, het MiniMed 670G-systeem van Medtronic. Lees ook het eerste verslag van Riek.

“Na een jaar van oefenen in het mij eigen maken van de pomp en de continue glucosemonitoring (CGM) stond ook voor ons de vakantie weer voor de deur.

Drie weken vakantie waarin de activiteiten qua intensiviteit best van elkaar verschilden.De eerste week hadden wij een fietsweek gepland. De Vennbahn stond al heel lang op onze planning. Vanaf dag 1, waarop wij een rit van 90 km hebben gemaakt, ervoer ik hoe comfortabel het is om te fietsen met deze pomp.

Waar ik mij vorig jaar nog alleen op de manuele modus zeker voelde, heeft de pomp nu vanaf dag 1 op de automodus gestaan in combinatie met het instellen van de tijdelijke streefwaarde. Alle dagen dat wij gefietst hebben – in totaal 7 en bij elkaar 475 km – is dit prima gegaan.

Ook de nachten zijn veel beter gereguleerd met de pomp op de automodus. Geen handmatige, tijdelijke lagere instelling door de activiteit van die dag. Ik doe niets en de pomp doet alles.

Natuurlijk is het niet de pomp die dit alleen doet.

In het afgelopen jaar is het samenspel tussen de pomp en mij steeds gemakkelijker geworden.

  • Zo leerde ik dat als ik fiets (ben nog altijd een kilometermaker) ik de helft van de werkelijke koolhydraten invoer op de pomp om te bolussen. Ik hoef niet, zoals bij mijn vorige pomp, dan meteen op de fiets te stappen, maar ik kan het tijdstip van starten zelf bepalen. Ik stel de tijdelijke streefwaarde dan pas in.
  • Ik leerde ook dat ik er niet van hoef te schrikken als ik toch met hoge waarden vertrek. Dan fiets ik het eerste stuk zonder het instellen van de tijdelijke streefwaarden. Zijn de waarden goed, dan stel ik de tijdelijke streefwaarden in.


Een voor mij nieuwe ervaring is het fietsen op een sensorwisseldag. Het plan was om 6 dagen te fietsen en dan een rustdag te nemen, voordat wij weer naar huis zouden fietsen. Op de rustdag wilde ik de sensor vervangen. Maar op de dag dat we wilden terugfietsen werd de hele dag regen voorspeld. De keuze was toen snel gemaakt. Geen 90 km terugfietsen in de regen, maar tijdens de rustdag gaan terugfietsen met een sensor die nog moest opwarmen. Zo gauw de pomp weer op de automodus kon, heb ik dat gedaan en het is de hele dag prima gegaan!

Als er één ding is wat ik heb geleerd: laat een sensorwisseling geen belemmering zijn voor een (niet geplande) activiteit. Daarnaast heb ik mij verbaasd over het feit dat de pomp zich weer automatisch aanpaste toen ik eenmaal thuis in de rustmodus kwam.

Naast het fietsen houden wij ook van een lekker pilsje drinken en lekker eten. 
Na een weekje fietsen gingen we een weekje ‘niets doen’ in het mooie Friesland. Het eten en drinken in een restaurant is altijd weer anders dan thuis. Om diabetes niet leidend te laten zijn is het belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten ik eet of drink. De pomp is en blijft natuurlijk altijd een hulpmiddel.

Na een jaar ervaar ik dat de MiniMed 670G-pomp met CGM van Medtronic een comfortabel hulpmiddel is bij het managen van mijn diabetes. Bij de activiteiten die ik doe (en niet doe) ervaar ik dat diabetes hierin niet leidend is. 87% binnen de streefwaarde is een fijne bevestiging daarvan.
 

Wilt u meer weten over de insulinepomp en sport?
 

Download het e-book: ‘Sporten met diabetes en de insulinepomp’. Sporten met diabetes is best ingewikkeld. Iedere sport heeft een ander effect, ieder lichaam reageert anders en wat vandaag heel goed werkt is geen garantie voor succes morgen. Nieuwe technologie kan daarbij enorm helpen, maar ook het wennen aan die nieuwe technologie kan een aardige puzzel zijn.


De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntengetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en/of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.