Skip to main content

“De techniek past zich aan jou aan en niet andersom. Je kunt je leven blijven leven.”

« WeCare Blog | Juli 13, 2022 |
Lifestyle
“De techniek past zich aan jou aan en niet andersom. Je kunt je leven blijven leven.”

Eveline (33 jaar) was 13 jaar toen zij per toeval de diagnose type 1 diabetes kreeg. In de jaren daarna heeft ze zich er nooit door laten tegenhouden om haar dromen waar te maken. En ook in haar drukke leven van nu - met gezin, drukke baan en eigen bedrijf - weet ze alle ballen in de lucht te houden. “Diabetes is er altijd, maar dankzij de technieken die er nu zijn, speelt het meer op de achtergrond. Ik leef mijn leven zoals ik het wil.”

Controle uit handen
Toen Eveline een jaar na de diagnose een insulinepomp ging gebruiken, voelde dat voor haar al snel heel vertrouwd. “Zelfs zonder sensortechnieken kon ik de zorg rondom mijn diabetes al een beetje uit handen geven. Ik hoefde niet iedere keer zelf te spuiten. Nu ik de overstap heb gemaakt naar het nieuwste systeem van Medtronic, de MiniMed 780G met SmartGuard™, neemt de pomp samen met de sensor nog meer van mij over. Dat was in het begin zeker wennen, om niet steeds zelf op die knoppen te hoeven drukken. Maar al snel durfde ik erop te vertrouwen dat het systeem de controle overneemt, ook in wisselende omstandigheden.”

Lucht in je dagelijkse leven
“Ik merk dat dit systeem nog beter aansluit op mijn hectische leven. Ik heb een drukke baan, een eigen bedrijf, ga graag op stap met vrienden en heb een dochter van anderhalf die natuurlijk vaak op de eerste plaats komt. Nu ik een pomp heb die met mij meedenkt, kan ik de zorg voor mijn diabetes nog meer loslaten. En dat geeft gewoon lucht in je dagelijkse leven. Het systeem houdt continu mijn insulinebehoefte in de gaten en past de insulinetoediening automatisch aan. Zo corrigeert het een eventueel te hoge of te lage bloedglucosewaarde en voorkomt het pieken en dalen. Vingerprikken is niet meer nodig.”

Lager HbA1C
“Nu ik veel minder pieken en dalen heb, is mijn HbA1C nog verder gedaald. Dat was voor mij en mijn behandelteam echt een eyeopener. Mijn waardes zitten nu zelfs binnen het bereik van een persoon zonder diabetes. Dat is echt fantastisch en geeft me het gevoel dat ik met de juiste dingen bezig ben. Het risico op complicaties wordt kleiner en dat geeft een heel gerust gevoel. Mijn waarden zijn ’s nachts ook veel stabieler dan voorheen. Wat dat betreft kan ik nu doorslapen en hoef ik er - net als andere jonge moeders - alleen uit vanwege een onrustig kind .”

Je leven blijven leven
“Ik heb eigenlijk nooit zo stilgestaan bij de rol van diabetes in mijn leven. Het was er gewoon en ik hield er altijd rekening mee. Het zat in de kleinste details. Als ik met vrienden een borrelplankje bestelde, dan moest er voor mij altijd brood bij om genoeg koolhydraten te kunnen eten. Nu ik daarop terugkijk, merk ik dat er dankzij dit systeem veel van dit soort details zijn weggevallen. Mijn leven is echt veranderd. Als ik nu een meisje van 13 jaar zou tegenkomen, die net als ik de diagnose type 1 diabetes heeft gekregen, dan zou ik zeggen dat haar leven niet hoeft te veranderen. Diabetes blijft een vreselijke ziekte, maar de technieken die nu beschikbaar zijn, maken echt het verschil. Ze passen zich aan aan hoe jij je leven wil leiden.”

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of de productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Dit patiëntenverhaal bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes verwijzen we u door naar uw zorgverlener en/of arts. Derhalve kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.