Skip to main content

“De pomp is mijn maatje, dat is zo’n bijzondere ervaring”

« WeCare Blog | Maart 15, 2022 |
Lifestyle
blog

Denise (52 jaar) heeft sinds haar dertiende type 1 diabetes en gebruikt sinds een jaar het MiniMedTM 780G-systeem met SmartGuard™-functie. Het systeem, dat bestaat uit een insulinepomp en sensor, houdt continu de insulinebehoefte in de gaten en past de insulinetoediening automatisch aan. Zo corrigeert het een mogelijk te hoge of te lage bloedglucosewaarde en voorkomt het pieken en dalen. Vingerprikken zijn niet meer nodig. ‘Dankzij dit systeem ben ik niet meer 24/7 met diabetes bezig. Ik had nooit gedacht dat ik me zo goed zou kunnen voelen’.

Altijd maar volhouden

‘Andere mensen zeggen vaak tegen mij: wat ben je toch energiek, altijd met duizend dingen tegelijk bezig. En dat klopt, want ik heb een eigen woonwinkel, ben moeder van twee geweldige dochters en heb een druk sociaal leven. Dat me dat voorheen zoveel moeite kostte, besef ik nu pas. Je zag het misschien niet aan mij, maar door mijn diabetes en de bijbehorende bloedsuikerschommelingen was ik best vaak moe. En als ik een hypo had, dan was ik drijfnat van het zweet. Dat is niet echt prettig werken. Achteraf gezien was ik vaak aan het volhouden. Uiteindelijk heb ik zelfs gedacht om maar minder te gaan werken, zodat ik mijn diabetes beter zou kunnen sturen.’

Van pen naar pomp

‘Ik gebruikte een insulinepomp met sensor toen ik zwanger wilde worden. Na mijn zwangerschappen ben ik weer teruggegaan op de pen. Ik had moeite mezelf te motiveren om die pomp een plek te geven in mijn dagelijks leven. Ik wilde niet bezig zijn met diabetes, maar een zaak opbouwen en leuke dingen doen met mijn gezin. Toch kreeg ik op een gegeven moment genoeg van die ongemakken. En stoppen met werken, dat past echt niet bij mij. Toen ben ik naar mijn internist gegaan en ik kwam blijkbaar op het goede moment, want ik kon starten met het MiniMedTM 780G-systeem. Deze wonderpomp was de motivatie die ik nodig had om mijn leven met diabetes te veranderen.’

Geen schommelingen meer

‘Hoewel ik me niet kon voorstellen hoe groot de verandering zou zijn, heb ik twee maanden lang toegeleefd naar het moment dat ik de pomp ging gebruiken. Het voelde als een nieuw begin. En vanaf dag 1 met deze wonderpomp is het eigenlijk gewoon feest in mijn hoofd, geen vermoeiend gedoe meer! Nu ik het MiniMedTM 780G-systeem gebruik, heb ik nauwelijks nog last van schommelingen. Ik heb geen hypo’s meer, want ik word op tijd gewaarschuwd. Elke ochtend wakker worden met een rechte lijn op mijn pomp is een cadeautje voor de hele dag. Daardoor voel ik mij veel energieker en functioneer beter op mijn werk. Ik ben creatiever, kan bergen werk verzetten en denk ik in mogelijkheden en niet meer in problemen. Het verschil met hoe ik mij eerder voelde en nu is heel groot. Ik ga een stuk vrolijker door het leven!’

Dit gun ik iedereen

‘Het MiniMedTM corrigeert mijn bloedglucosewaarden en ik loop niet meer achter de feiten aan. Het voelt alsof ik er niet meer alleen voor sta, die pomp denkt voor mij. Dat is zo’n bijzondere ervaring. Voorheen liep ik nooit te koop met mijn diabetes, maar toen ik dit systeem kreeg, had ik echt de behoefte om het aan iedereen te vertellen. Mijn leven is zoveel leuker geworden, en ook dat van de mensen om mij heen. Geen kort lontje meer, niet meer zo moe. Het brengt levensgeluk voor mij en mijn gezin. En dat gun ik echt iedereen!’

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of de productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Dit patiëntenverhaal bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes verwijzen we u door naar uw zorgverlener en/of arts. Derhalve kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.