Skip to main content

CGM via je werkgever

« WeCare Blog | April 3, 2017 |
Lifestyle Producten Tips
diabetes_and_work

“Ik ben een soort digitale brandweerman, en moet dus snel reageren als er ergens “brand” uitbreekt. Omdat ik CGM gebruik voel ik me niet geremd om dat te doen. Ik heb continu inzicht in mijn glucosewaarden waardoor ik op tijd kan ingrijpen om mijn waarden op pijl te houden. Het systeem houdt mijn waarden op de achtergrond in de gaten, zodat ik me kan focussen op wat ik op dat moment aan het doen ben.

Flexibiliteit weegt op tegen de kosten

Voor mijn werkgever is het belangrijk dat ik op elk moment inzetbaar ben, maar ook om kan gaan met onregelmatig eten, lange nachten en stress van klanten. De flexibiliteit die CGM biedt was voor hun dan ook de reden om de kosten ervan te vergoeden. Zij zagen het als een soort onkostenvergoeding, die je net als een diner of hotelovernachting declareert. Daarbij wogen de kosten op tegen de baten die mijn inzetbaarheid opleverde.

Impact op mij en mijn omgeving

Hoewel CGM perfect past bij werk wat ik doe, profiteer ik in mijn privéleven ook van het systeem. Voordat ik CGM via mijn werkgever kon aanschaffen, had ik er op aanraden van mijn diabetesverpleegkundige al een paar weken gebruik van gemaakt. Ik had toen door privé- omstandigheden veel stress en was ’s nachts twee keer niet uit mezelf wakker geworden uit een hypo. Dat had niet alleen impact op mij, maar ook op de mensen om mij heen. In de korte periode dat ik toen CGM gebruikte, ervaarde ik al zo’n wereld van verschil. Het continu kunnen aflezen van actuele waarden op mijn insulinepomp gaf rust en ik kon mijn dag veel flexibeler indelen. Ook had ik een geruster gevoel bij de nachten, omdat mijn insulinepomp (gekoppeld aan de sensor) in geval van een hypo zelf de insulinetoediening stopzet bij een bepaalde ondergrens om ernstiger dalen te voorkomen.*

Inzicht in trends

Nu ik het systeem elke dag gebruik vind ik het vooral handig om trends te zienOok inzicht in de daal- en stijgsnelheid is handig om bijvoorbeeld de lunchtijd in te schatten of aanpassingen te doen tijdens het sporten. Vanuit mijn digitale achtergrond wil ik natuurlijk het maximale halen uit de mogelijkheden van pomp en sensor, en probeer ik zoveel mogelijk instellingen te personaliseren. Mijn diabetesteam helpt mij daarbij.

Tip: bespreek win-win situatie

Als je ook een succesvol gesprek over CGM met je werkgever wilt aangaan, denk dan goed na over hoe het bedrijf erbij gebaat kan zijn. Kies niet de insteek van “ik kan anders niet goed mijn werk doen”, maar juist benadrukken wat voor jullie beiden het voordeel gaat zijn. Schakel eventueel hulp in van bijvoorbeeld je internist of de DVN om het gesprek voor te bereiden. Het kan ook helpen om een vertrouwenspersoon binnen je bedrijf te zoeken waarmee je samen aan de slag gaat. Uiteraard spreekt het voor zich dat je wel open durft te zijn op je werk over je diabetes. Laat het geen belemmering zijn om ambities waar te maken.”

* Functie Stop bij Laag in combinatie met Enlite glucosesensor, Guardian2Link zender en MiniMed Veo insulinepomp. De MiniMed 640G insulinepomp werkt met Stop voor Laag dankzij de SmartGuard functie in combinatie met genoemde sensor en zender.

 

Disclaimer:

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële positie of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntgetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.