Skip to main content

6 Tips voor het gebruiken en vervangen van je pompbatterij

« WeCare Blog | Augustus 17, 2016 |
Tips Producten
 6 Tips voor het gebruiken en vervangen van je pompbatterij

Laatst kreeg ik op mijn insulinepomp de melding "Pompbatterij laag" en ik wist dat dit betekende dat mijn batterij minder dan 10% lading over had, zodat ik voor het slapengaan de batterij moest vervangen.Ik pakte een batterij en een muntstuk uit het laatje, verving de batterij, deed snel nog wat andere dingen die ik ’s avonds doe en kroop weer in bed.

Toen ik in slaap begon te vallen, besefte ik dat ik vergeten was om mijn bloedglucose te controleren. Ik drukte daarom op de knop om de achtergrondverlichting op mijn pomp weer aan te zetten zodat ik het scherm van mijn glucosemeter kon verlichten om te zien wat ik in het donker aan het doen was. "Hmmm ... dat is raar; waarom wordt mijn achtergrondverlichting niet ingeschakeld?" Ik zette de lamp aan en besefte dat ik een volledig lege batterij in mijn pomp had geplaatst voordat ik ging slapen. Op basis van deze ervaring, en vele andere tijdens bijna 10 jaar vervangen van pompbatterijen, volgen hieronder enkele tips:

  1. Nadat je een batterij in de pomp hebt plaatst, controleer of de pomp werkt…
  2. Gebruik voor de MINIMED® 640G-INSULINEPOMP een AA-batterij (1,5 V) (voor het beste resultaat een AA-Lithium batterij). Voor de MINIMED® VEO™-INSULINEPOMP gebruik je een AAA-Alkaline batterij (een Energizer-batterij geeft de beste prestaties). Gebruik geen koolstof-/zinkbatterij in de pomp.
  3. Wanneer je de batterij wilt vervangen, gebruik dan de riemclip van je pomp of een muntstuk om het deksel van het batterijvak te openen in plaats van scherpe voorwerpen, zoals een mes.
  4. De levensduur van de batterij kan worden verkort door onder andere de ingeschakelde achtergrondverlichting, de trilfunctie voor waarschuwingen en hoge basale hoeveelheden.
  5. Houd een reservebatterij binnen handbereik, bijvoorbeeld in de etui van je glucosemeter, maar vermijd extreme temperaturen. Vooral als het weer in het najaar kouder wordt, zorg er dan voor dat de batterij niet op een koude plaats ligt.
  6. Als je waarschuwingen en alarmen voor de batterij krijgt, kunnen de meeste eenvoudig worden opgelost. Je kunt specifieke waarschuwingen op de website van Medtronic bekijken of in de handleiding van je pomp, en de daar vermelde stappen volgen.

Gepost door Naomi Ruperto op The LOOP, Medtronic’s blog in de VS voor mensen met diabetes, aangepast naar de Nederlandse situatie.

Wilt u uw eigen tips delen? Dan horen we die graag van u. Neem gerust contact met ons op