Skip to main content

MIJN ACTIEVE LEVEN KOST ME VEEL MINDER MOEITE

« WeCare Blog | November 30, 2020 |
Levensstijl Producten
MIJN ACTIEVE LEVEN KOST ME VEEL MINDER MOEITE

Petra Kooij (49), stafverpleegkundige en moeder van drie opgroeiende jongens, heeft vanaf haar tweede jaar diabetes type 1. Ze maakt gebruik van de nieuwste insulinepomp van Medtronic, de MiniMed 780G. Ze is blij met deze innovatie en heeft een time in range tussen de 75% en 100%. “100% is het leukst, maar dat heb ik niet zo vaak. Hij is nu 92%. Mijn ouders dienden mij vroeger varkensinsuline toe met een dikke injectienaald, en als puber moest ik vier keer per dag bloedprikken en insuline spuiten. Nu heb ik een geautomatiseerde pomp die de insulinetoevoer heel nauwkeurig regelt. Die technologische ontwikkeling is ongelooflijk. Dat geeft mij vertrouwen in de toekomst, ook als een van mijn zonen diabetes zou krijgen.”

“Hoewel ik van jongs af aan diabetes heb, ervaar ik de impact ervan op mijn leven. Je moet er altijd rekening mee houden. Als je bloedsuiker te laag is, voel je je belabberd en zit je bijvoorbeeld wazig en met slappe knieën op de fiets. Hoe kom je dan thuis? Hoge bloedsuikerwaarden kunnen tot ernstige complicaties leiden. Zo zijn mijn ogen beschadigd, waardoor ik nachtblind ben en in het donker geen auto kan rijden. Dit beperkt mij in de wintermaanden behoorlijk.

Nachtdiensten draaien en verrNachtdiensten draaien en verre reizen maken, het kan allemaal, maar het geeft veel extra gedoe.e reizen maken, het kan allemaal, maar het geeft veel extra gedoe.

Ook kinderen krijgen was een enorm gebeuren, dat ik lang uitstelde. Je moet voor en tijdens een zwangerschap je bloedsuikers stabiel zien te houden, omdat hoge waarden kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen. Ik heb geleefd als een non, en elke dag een strak dieet gevolgd. Als mijn bloedsuikerwaarde toch boven de 8 kwam, zat ik direct op de hometrainer. Zo kreeg ik gelukkig drie gezonde zonen (waarvan een tweeling).”

780G-INSULINEPOMP STUURT NAUWKEURIG BIJ

“Met een geavanceerde pomp met sensor kan ik mijn diabetes veel beter managen. De nieuwste pomp van Medtronic, de MiniMed 780G, meet continu mijn bloedwaarde en bepaalt op basis daarvan hoeveel insuline ik nodig heb en dient dat op tijd toe. Zo blijf ik binnen mijn streefwaarden, tussen de 4 en 10. En als dat een keer niet lukt, gaat er een alarm af en bekijk ik of ik geen (insuline)bolus ben vergeten, want dat overkomt mij weleens.

Zelf moet ik nog wel het aantal koolhydraten van maaltijden invoeren. Op basis waarvan rekent de 780G de juiste bolus uit. Kleine tussendoortjes, tot 15gr KH, corrigeert deze nieuwste pomp, voor mij, automatisch. Om te zorgen dat hij goed werkt, moet ik de sensor wel twee keer per dag ijken. Daarvoor meet ik twee keer per dag mijn bloedsuikerwaarden.

De 780G is nog geavanceerder dan de MiniMed 670G, die ik hiervoor gebruikte. De nieuwe auto-correctiefunctie houdt mijn bloedsuiker nog beter binnen de streefwaarden. Daar moest ik mee leren omgaan. Want als ik me ermee bemoei, gaat het wel sneller maar uiteindelijk niet beter. Dus dat doe ik niet meer. Er zit ook een mooie app bij, waarop ik onopgemerkt kan kijken hoe het er voorstaat.

Ook als ik niet op mijn app kijk, gaat er een alarm af wanneer mijn bloedsuikerwaarde onder de 4 of boven de 10 komt. Er kan dus niets misgaan.”

FITTER

"Ik heb van mijn oude Paradigm pompje een werk gemaakt. Met dit werk geef ik mijn kwetsbaarheid weer. De titel 48 hours is het aantal uur dat ik zonder insuline toediening kan. Na 48 uur ben ik overleden."

“Het belangrijkste voordeel is dat deze pomp al bijstuurt, zodra mijn bloedsuikerwaarde stijgt of daalt. Mijn insulinebehoefte kan sterk wisselen. Daar speelt deze 780G veel nauwkeuriger op in dan ik zelf zou kunnen. Daardoor zijn mijn waarden stabieler geworden. Ik hoop dat dit latere complicaties als nierfalen of hart- en vaatziekten voorkomt, want ik wil graag gezond oud worden.

En ik voel me ongelooflijk veel fitter. Dat was ook al zo toen ik de 670G gebruikte. Ik kom ’s ochtends fit mijn bed uit, waardoor het me minder moeite kost om lekker actief te zijn. Ik werk drie dagen per week als stafverpleegkundige in een organisatie die huisartsen ondersteunt. Daarnaast maak ik kunstwerken met textiel, papier, kleurstoffen en verf. Sinds kort volg ik nu ook de kunstacademie. En dan probeer ik ook nog hard te lopen. Doordat mijn conditie is verbeterd, doe ik alles met minder moeite en meer plezier, en reageer ik ontspannener op mijn omgeving.

Het verschil met vier keer per dag bloedprikken en zelf insuline spuiten is zo groot. Toch moet je niet onderschatten wat diabetes inhoudt en hoe ingrijpend het is. Deze technologische vernieuwingen maken diabetes gelukkig steeds minder belastend. Ik verwacht dat die ontwikkeling door zal gaan. Dat geeft hoop voor de toekomst.”

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de geïnterviewde patiënt en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt of productclaims van Medtronic. Dit artikel is niet geschreven met enige verplichting of verwachting richting de patiënt om producten van Medtronic te gebruiken, te promoten of te kopen. Deze patiëntengetuigenis bevat niet alle noodzakelijke informatie voor de juiste zorg en behandeling van patiënten met diabetes. Voor de zorg en behandeling van diabetes wordt u doorverwezen naar uw zorgverlener en/of arts. Als zodanig kunnen personen geen beroep doen op de hierin gepresenteerde informatie over een behandelingsprogramma of het behandelen van patiënten met diabetes.