Skip to main content

ANNELIES, BETER LEVEN DANKZIJ DE NIEUWSTE TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN

« WeCare Blog | Juni 16, 2021 |
Levensstijl
water_ski

PUBER EN GEDIAGNOSTICEERD MET TYPE 1 DIABETES

Op mijn 13de geraakte ik in het ziekenhuis, iets later werd ontdekt dat ik diabetes Type 1 had. Ik zat toen in mijn eerste middelbaar en kon moeilijk aanvaarden dat ik deze ziekte had. Als een echte puber mocht niemand in mijn omgeving weten of zien dat ik insuline moest inspuiten. Deze handeling verliep zeer moeizaam omdat het me als jong meisje zeer veel moeite kostte om telkens mijn T-shirt omhoog te moeten doen, ik gebruikte mijn spuiten zeer weinig. Daarbij was ik zeer sportief, speelde op hoog niveau volleybal maar het intensief beoefenen van sport in combinatie met mijn suiker werd moeilijk.

In mijn beleving maakte mijn diabetes mijn leven enkel moeilijk, ik stond nooit goed, mijn waardes schommelden ontzettend. Na 3 jaar besloot de professor mij over te schakelen op pomptherapie.

VAN MDI NAAR POMPTHERAPIE

Alvorens ik overschakelde op pomptherapie gebruikte ik pennen, had ik Freestyle libre en Eversense geprobeerd maar beide veroorzaakte een allergische reactie. De naam van mijn eerste pomp herinner ik me niet meer maar wel dat deze vorm van therapie minder opvallend was. Mijn waarden onder controle houden was natuurlijk de voornaamste doelstelling maar voor mezelf was me comfortabel en vrij voelen ook een belangrijk aspect. Na enige tijd kreeg ik de MiniMed™ 670G in combinatie met de sensor, ook aan deze sensor bleek ik allergisch te zijn. Met de pomp zelf had ik weinig problemen, enkel gaf deze insulinepomp veel meldingen en alarmen en moest ik alsnog veel prikken.

MINIMED™ 780G, DE INSULINEPOMP DIE ME OPNIEUW LEVENSKWALITEIT GEEFT

Sinds enkele maanden ben ik overgeschakeld naar de MiniMed™ 780G met sensor. Ik bleek allergisch te zijn voor de sensor maar dit probleem hebben we kunnen oplossen door gebruik te maken van een neusspray waardoor ik minder jeuk heb.

Met de MiniMed™ 780G moet ik minder prikken en ik heb minder hypo’s en schommelingen. Er is ook een enorm groot verschil bij het tellen van koolhydraten. Ik kan nu gewoon op de pomp vertrouwen, het loslaten en de pomp zijn werk laten doen. Ik vond het in het begin heel moeilijk om los te laten. De pomp heeft de tijd nodig om je lichaam te leren kennen en na verloop van tijd zal je zien dat de pomp je beter en beter kent.

Met deze pomp staat mijn suiker bijna altijd rond de 100 mg/dL, zeker ’s nachts, geen hypo en hyper meer. Mijn HbA1c heeft nog nooit zo goed gestaan, ik kan opnieuw sporten voor mijn plezier. Wat een levenskwaliteit, ik moet zelf veel minder doen en ik kan doorslapen want ik krijg geen alarmen.

BETER LEVEN DANKZIJ DE NIEUWSTE TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN

Ik ben veel bewuster met mijn diabetes bezig maar ook door het gebruiken van de pomp en de sensor. Zonder pomp en sensor zou het voor mij veel te moeilijk zijn en zou ik niet kunnen bereiken met mijn suiker wat ik nu kan. Als ik moet vergelijken tussen de verschillende sensoren is het een gemak dat deze sensor in verbinding staat met mijn pomp. Ik kan alles veel meer loslaten omdat mijn pomp heel veel van mij overneemt. Wat een groot verschil is tegenover mijn vorige systemen.

Ik moet veel minder prikken, meestal maar 2 keer om te kalibreren. Veel minder alarmen treden op en indien er wel een alarm is moet je niet steeds prikken, ondanks ik veel scherper sta ingesteld.

Als ik iets te veel of te weinig heb ingespoten corrigeert mijn pomp dit automatisch. Mijn pomp geeft mijn waarden automatisch in tijdens het geven van een bolus.

Met als resultaat, mijn suiker staat bijna perfect. Ik kan het dus alleen maar aan iedereen aanraden. Hoe beter je suiker staat, hoe beter je levenskwaliteit en momenteel is voor mij de MiniMed™ 780G de enige die hiervoor zorgt. Deze pomp kan ik echt iedereen aanraden, zowel voor patiënten die al een pomp hebben maar ook voor mensen die nog geen pomp hebben en dagelijks insuline injecteren.

ENKELE NUTTIGE TIPS

Als tip voor personen met T1 geef ik mee dat je het moet loslaten… Hier had ik het en heb ik het soms nog moeilijk mee. Ik durf mijn pomp soms afzetten maar dat is helemaal niet nodig. De pomp regelt alles.

Naar de artsen en educatoren toe zou ik adviseren, laat de patient zelf de pomp gebruiken tijdens het instellen van de pomp, geef een korte samenvatting van de soorten meldingen die je kan krijgen en wat je moet doen met die meldingen en leg ze zeker het online uitlezen van de pomp stap voor stap uit.

Annelies, gebruikster MiniMed™ 780G

Disclaimer
Deze patiëntervaring geeft het verhaal van de persoonlijke reactie van een patiënt op de behandeling. Dit is een oprecht, typerend en gedocumenteerd verhaal. De geuite meningen en standpunten zijn afkomstig van de patiënt of auteur en zijn niet representatief voor Medtronic of een genoemde derde partij. De reacties op de behandeling kunnen en zullen per patiënt verschillend zijn. Neem contact op met uw zorgverlener om te bespreken of de behandeling geschikt is voor u. De informatie in deze blog is de persoonlijke ervaring van de schrijver met betrekking tot de eigen diabetes-therapie. Raadpleeg uw diabetesteam voordat u veranderingen aanbrengt in uw diabetes-therapie.